Dragan Mitic

JOURNALISTIK

Som journalist har jag skrivit mycket om livsfrågor, livsöden, psykologi och på kulturområdet. Men jag är nyfiken av mig så det har också handlat om annat. Om aromämnen i livsmedel, om hur PR-byråer påverkar politiker, om hur vi blir  formade av filmklichéer, hur man fiskar kravmärkta räkor eller vad som händer i hjärnan när vi blir övergivna. På så sätt är journalistjobbet ett privilegium. Att få undersöka just vad man vill och hela tiden lära mer.

Skrivit för tidningar som Göteborgs-Posten (Söndagstidningen och magasinet Två Dagar), Dagens Industri (magasinet DiEgo), FilterTidningen ViÄventyrPopulär Historia och fackliga som AkademikernArbetsliv och Naturvetaren.

DRAMATIK

Samma utgångspunkt som i journalistiken har jag som dramatiker. Oavsett det handlar om text som ska uppföras på teaterscenen eller framför kameran, så är det nyfikenheten som är drivkraften. Att titta närmare på människan, samhället som hon bygger och se hur hon förändras av de val hon ställs inför. Det är förstås också ett privilegium, att i fiktionen få undersöka konflikter som rör sig bortom journalistikens formella sanningsanspråk.

Skrivit ungdomspjäsen Sjung för mig en sista gång (turné 2014 – 2015), blivit guldbaggenominerad för Min faster i Sarajevo, varit avsnittsförfattare och utvecklat koncept för teveserier vid SVT, tar uppdrag som dramaturg och är huvudlärare vid  Yrgos yrkeshögskoleutbildning för Manusförfattare. Medlem i Svenska Dramatikerförbundet.

0737 55 83 55

Skicka ett mail till mig